Jocul – îndeletnicirea naivă cu beneficii serioase

“Vreau la joacă” au spus, probabil, toți copiii pe care am avut ocazia să îi cunoaștem vreodată. Dincolo de cea mai râvnită dorință a celor mici stau vești bune, atât pentru ei, cât și pentru adulții care îi înconjoară. Nu o spunem noi, o spun specialiștii: joaca, îndeletnicirea naivă a preșcolarilor, are beneficii cât se poate de serioase.

Cercetătorii au concluzionat faptul că jocul nu este doar o activitate pe care copiii o preferă, ci este o practică de care au nevoie. Jocul îi menține activi din punct de vedere fizic – un aspect deloc de neglijat în peisajul larg al obezității. Unul dintre studiile desfășurate pe această temă relevă și faptul că persoanele care au avut din copilărie un stil de viață activ au avut tendința de a-l menține și la maturitate.

Dar psihicul și creativitatea copiilor au și ele de câștigat. Mai mult decât orice altă activitate, jocul antrenează mintea și îi învață cum să lucreze împreună cu ceilalți și, în același timp, cum să gestioneze situațiile în care se regăsesc singuri. Cei care se descurcă să se distreze pe ei înșiși sau să coopereze cu cei din jur învață inconștient cum să se adapteze provocărilor pe care le vor întâlni în viitor.

Cum rămâne cu joaca fără noimă? Cea care nu are, aparent, nicio logică? Ea e cheia, spun cercetătorii. Prin intermediul acesteia se construiește flexibilitatea copiilor și capacitatea lor de adaptare la diferite contexte, motiv pentru care intervenția adulților în reglementarea jocului e de evitat.

Peter Gray, profesor emerit la Boston College, observa declinul libertății de care se bucură copiii din acest punct de vedere. Adulții au tendința de a interveni și de a-și manifeste controlul în activitățile celor mici. Cu toate acestea, în ultima vreme, grădinițele, părinții și persoanele responsabile de îngrijirea celor mici recunosc tot mai mult beneficiile jocului liber la copiii de toate vârstele.

Creativitatea și lucrul în echipă se deprind, iar rădăcinile lor se formează în perioada copilăriei. La fel cum liderii care au inovat domenii au avut nevoie de perioade de deconectare pentru a veni cu cele mai bune idei, în aceeași manieră copiii pot veni cu rezultate remarcabile dacă li se va permite să își aloce timp pentru ei înșiși sub forma recreației și a jocului liber.

 

Sursa: Time.com